Beton als eyecatcher in en rond de woning

BETON ALS EYECATCHER IN DE TUIN

COMBINATIE VAN COMFORT, FUNCTIONALITEIT EN DUURZAAMHEID

Beton staat gekend als het sterke, grijze materiaal met een goede prijs-kwaliteitverhouding dat dienstdoet in constructies. De laatste jaren zien we echter een opmars van beton als esthetisch product. Zo wordt het steeds vaker gebruikt voor wandelpaden, terrassen en opritten waardoor beton een echte eyecatcher is in de tuin.

(Febelcem – ontwerp: Studio K - © André Nullens)

Beton gaat ook goed samen met natuurlijk groen in de tuin. Daarnaast kun je het laten groen worden / begroeien of net heel strak houden als contrast. Voor elke tuin is bovendien wel een geschikte betonsamenstelling te vinden. Kortom, de mogelijkheden van beton in de tuin zijn zo goed als onbeperkt.

BETON VOOR BUITENTOEPASSINGEN

STORTBETON

De mogelijkheden van beton zijn eindeloos. Voor elke toepassing valt er wel een betonsamenstelling te ontwerpen die geschikt is voor de job.

Door de juiste keuze te maken in de vloeibaarheid van het beton of de afmetingen van de granulaten bijvoorbeeld. De omstandigheden waarin het beton zal terechtkomen, spelen ook mee in de keuze van het beton.

Wit beton met Franse Dolomiet, een toepassing die veel wordt gebruikt voor opritten en terrassen (Olivier Construct)

PREFABBETONELEMENTEN

Naast het ter plaatse storten van beton, zijn er ook tal van prefabmogelijkheden. In dit segment zien we dat grootformaatbetontegels met verschillende afwerkingen vandaag erg populair zijn.

En ook de combinaties doen het goed: grote formaten worden bijvoorbeeld afgewisseld met kleinere, verschillende afwerkingen worden met elkaar gecombineerd of er wordt gespeeld met verschillende kleuren.

WATERDOORLATEND BETON

Tot slot zijn er ook meer en meer waterdoorlatende mogelijkheden met beton, zoals de gekende grasdallen, poreuze stenen en stenen met verbrede voegen.

Waterdoorlatend gestort beton is ook mogelijk. Dankzij poriën kan het water doordringen tot in de bodem. Zeker voor opritten en paden zijn dat duurzame oplossingen.

Grasdallen voor een groene oprit (Febelcem - ontwerp: Icoon.be architecten - © Jasmine Van Hevel)

GEPOLIERD BETON

Gepolierd beton wordt ook wel polybeton of gevlinderd beton genoemd. Vlinderen is het egaliseren en afwerken van versgestort beton.

Een gevlinderde betonvloer is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch

Het wordt toegepast op betonvloeren om een egale afwerking te bewerkstelligen, de toplaag te verdichten en om de toplaag goed te hechten aan de bulklaag van het beton. Een gevlinderde betonvloer is onderhoudsvriendelijk en hygiënisch.

Gepolierd beton en gepolijst beton worden vaak met elkaar verward, maar ze zijn totaal verschillend qua uiterlijk.

GEPOLIJST BETON

Een gepolijste betonvloer heeft een meer gespikkeld uiterlijk dan de gepolierde betonvloer. Het uiterlijk van de gepolijste betonvloer kun je daarom vergelijken met het uiterlijk van een granitovloer.

Het polijsten gebeurt wanneer het beton voldoende is uitgehard. De bovenste laag beton wordt dan als het ware weggeschuurd zodat de granulaten geaccentueerd worden, maar dan wel met een gladde afwerking.

Eurodal Residential-vloerplaten: indrukwekkend, robuust en duurzaam. Gemaakt van beton, voelen ze zich thuis in de buitenlucht en blijven ze er goed uitzien (Ebema)

GEBORSTELD BETON

Geborsteld beton is beton dat na het effenen wordt ‘geveegd’ met een stevige borstel, waardoor kleine groeven in het oppervlak ontstaan. Zo krijgt de betonvloer een ruwe textuur die bijzonder slipvast en duurzaam is.

Net zoals bij gepolierd en gepolijst beton, kan je ook hier de look van de vloer zelf gaan bepalen door een keuze te maken in de granulaten en de kleur van de cementpasta. Grote of kleine granulaten, witte of grijze cement, met of zonder kleurstoffen …

UITGEWASSEN BETON

Geborsteld en gepolierd beton zijn nog steeds vaak gemaakte keuzes voor buitentoepassingen, maar uitgewassen beton wint enorm aan populariteit. Uitgewassen beton is een unieke variant op de klassieke betonvloer.

Wanneer het beton gestort is, wordt er een bindingsvertrager verneveld op het betonoppervlak. Daardoor zal de toplaag van het beton niet uitharden.

Vervolgens wordt die laag verwijderd met een hogedrukreiniger. De granulaten die zich in het beton bevinden, worden op deze manier zichtbaar. Zo creëer je reliëf in de betonstructuur en bekom je een mooie buitenverharding met als voordeel het antislipeffect.

Voor paden is het uitwassen van beton dus zeker een goede keuze. En door te spelen met kleurpigmenten en soorten granulaten kan je hier ook alle kanten op qua eindresultaat.

Een wandelpad van uitgewassen beton is ook in de tuin mogelijk (Febelcem - ontwerp: BuroLandschap - © Arnaud Tandt)

KENMERKEN

PRIJSVRIENDELIJK EN LOKAAL PRODUCT

Beton is een graag gebruikt bouwmateriaal. Een van de belangrijkste redenen waarom klanten kiezen voor beton is de interessante prijs-kwaliteitverhouding. In die prijs zit sowieso een deel vaste kosten, maar verder is het kostenplaatje grotendeels afhankelijk van de oppervlakte en het aantal vierkante meter betonbekisting.

Daarnaast is beton een lokaal product, in tegenstelling tot bepaalde soorten natuursteen of hout die uit andere (exotische) landen komen.

Hierdoor zijn beton en betonproducten steeds voorradig. Het is een mooi voorbeeld van de korte keten in de bouw, en je ondersteunt er de lokale economie mee.

GEEN SCHEUREN MAAR VOEGEN

Beton is een product dat van nature zal barsten. Uitgehard ter plaatse gestort beton is onderhevig aan heel wat zaken die voor scheuren kunnen zorgen. Krimp is hierin een grote factor. Krimp is eigen aan beton en zal voor spanningen zorgen die resulteren in barsten.

De meest gehanteerde methode om dat te voorkomen, is zaagsneden aanbrengen op de correcte afstanden en plaatsen. Op die plaatsen verzwak je zelf het beton en zorg je ervoor dat het zal gaan barsten in de zaagsnede. Visueel zullen er op die manier geen barsten zichtbaar zijn.

Naadloze betonvloeren zijn meestal op vraag van industrie. Naast een correcte betonsamenstelling, is het vooral van belang dat de wapening en de bescherming van het beton goed gekozen zijn. Een combinatie van wapeningsnetten en beton met toegevoegde vezels is hier meestal aan de orde.

Blotevoetenvriendelijke bestrating in fluweelzacht beton (Ebema)

TAL VAN KLEURMOGELIJKHEDEN

Wat de kleur van beton betreft, wordt nog steeds veelvuldig geopteerd voor standaard grijs of een antracietkleur. Toch zijn er voor het kleuren van beton heel wat mogelijkheden, want er kunnen verschillende soorten pigmenten worden toegevoegd.

De kleurstoffen die het meest worden toegepast, zijn minerale pigmenten. IJzeroxides geven gele, rode, grijze en zwarte tinten. Door te mengen kunnen oranje, beige en bruine kleuren worden gemaakt. Door andere metaaloxides – zoals chroom-, titanium- en cobaltaluminiumoxides – te gebruiken, kunnen bijvoorbeeld groen, wit en blauw worden gemaakt.

Voor buitentoepassingen zien we dat vaak geopteerd wordt voor een zuiders gevoel. Daardoor zijn beige getinte granulaten in uitgewassen beton populair, in combinatie met een wit cement, een grijs cement of in combinatie met een beige kleurstof.

Er zijn heel wat mogelijkheden om beton te kleuren, want er kunnen verschillende soorten pigmenten worden toegevoegd

Naast het zuiderse valt ook het strakke en industriële design bij velen in de smaak. Bij een gepolijste variant neigt de keuze dan al snel naar witte of zwarte mortel gecombineerd met een granulaat naar keuze.

Tot slot kan ter plaatse gestort beton ook voorzien worden van een print door afdrukken te maken. Zo kan het er zelfs gaan uitzien als (vergrijsd) hout.

Gekleurd beton voor een terras ook mogelijk binnen (Febelcem - ontwerp: BuroLandschap - © Arnaud Tandt)


SLIJTVAST MATERIAAL

Beton is ook een duurzaam bouwmateriaal. In principe is beton net zo slijtvast als een verharding in bijvoorbeeld natuursteen. Met de jaren zal de toplaag van beton wel wat verweren. De oorzaken daarvan zijn meestal vervuiling, mosgroei, kalkuitslag, enz.

Bovendien kan beton niet goed tegen zuren. Ook regen is door luchtvervuiling enigszins zuur en zal op termijn het uitzicht van het betonoppervlak lichtjes veranderen.

ONDERHOUD EN BESCHERMING

BIJ HET PLAATSEN

Al van bij het plaatsen, is het van groot belang dat de ter plaatse gestorte betonvloer op tijd beschermd wordt. Bij polierbeton gebeurt dit met een curing. Dit product wordt op het betonoppervlak aangebracht om de waterverdamping tegen te gaan.

Ter plaatse gestort beton moet uitharden en niet uitdrogen! Een groot deel van het aanwezige water in beton is noodzakelijk om tot een correct hydratatieproces te komen.

Te veel verdamping kan zorgen voor een minderwaardige toplaag, kwalitatief en visueel (de gekende craquelé). Bij de uitgewassen betontoepassing is er in de oppervlaktevertrager ook een curing voorzien.

Dit strak ogend terras werd gerealiseerd in wit beton met Viniert-steenslag (Olivier Construct)

NA HET PLAATSEN

Beton voor buitentoepassingen wordt natuurlijk vervuild door afvallende bladeren van bomen, neerslag,...  Een product zoals Stain proof SMC reiniger zal meestal de bruine vlekken van bladeren kunnen verwijderen. Ook na aanleg is het in de meeste situaties aangeraden het beton te beschermen. Dat kan onder andere door een impregneermiddel aan te brengen. Dat vermindert de indringing van vloeistoffen en zal bijgevolg een groot deel vlekken vermijden. Belangrijk hierbij is om de juiste keuze van impregneermiddel te maken in functie van het doel van de vloer en de samenstelling van het gebruikte beton.

Een uitgewassen beton is wel ruwer en zal dan ook iets makkelijker vuil of groen worden. Dat volledig uitsluiten met een impregnering lukt niet maar zal dit aanzienlijk afremmen. Ook barsten en scheuren wordt middels impregnatie afgeremd. hoe minder water er in het beton kan dringen hoe minder schade dit aan het beton kan aanrichten. vb water n het beton terwijl het vriest zorgt voor uitzetting van het water waardoor de vloer kan barsten.

Beton kan je wel altijd reinigen met een gewone huis/tuin en keuken hogedrukreiniger met vlakstraal en nog beter met een terrasreiniger gekoppeld aan de hoge druk reiniger. Indien je ook een reinigingsmiddel wil gebruiken, neem dan zeker een product dat geschikt is voor beton.

Met medewerking van Ebema, Febelcem en Olivier Construct

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x