Welke impregneer middelen zijn er voor vloeren?

Bewijs uzelf een "gunst" en besteed tijd om uzelf de basisbeginselen bij te brengen. Doe het onderzoek omdat het voor u vruchten zal afwerpen; vooral als het gaat om de keuze waar u uw zuurverdiende geld aan uitgeeft. Laat de zorgvuldig samengestelde opsommingen u niet op het verkeerde pad brengen.

Als het gaat om het kiezen van een olieafstotend betonafdichtmiddel, is er geen gebrek aan vakjargon en iedereen die zijn beton wil beschermen tegen olievlekken zal te maken krijgen met termen als: “penetrerend”, “filmvormend”, “op waterbasis”. ”, “Oplosmiddelgebaseerd”, “Silaan, Siloxaan of Silicaat”, “Gefluoreerd” en “Oil-repel vs. Oil-resist”... de lijst met jargon lijkt eindeloos. Wat betekenen deze termen? Het doel van dit artikel is om ze betekenis te geven, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

DOORDRINGENDE VERSUS FILMVORMENDE SEALERS.

Net als onze huid bevatten beton- en natuursteenoppervlakken poriën waarin deeltjes en vreemde stoffen zoals water, vuil, olie en zout gemakkelijk kunnen worden opgenomen. Deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor de schoonheid en integriteit van het substraat op de lange termijn. Verkleuring, putjes, afbladderen en vries-dooischeuren kunnen leiden tot dure reparaties of zelfs volledige vervanging.

Filmvormende sealers creëren een beschermende film op het oppervlak om het te beschermen tegen vocht, slijtage en slijtage. Ze staan ook bekend als plaatselijke of oppervlakteafdichtingsmiddelen . Ze brengen de schoonheid van het oppervlak naar voren door kleuren te versterken en donkerder te maken met een glanzende of halfglanzende afwerking. Ze voorkomen de opname van vuil, olie en vet en maken het gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Filmvormende afdichtingsmiddelen veranderen echter de eigenschappen van het oppervlak en hebben de neiging glad te zijn als ze nat zijn. Ze zijn ook gevoelig voor scheuren, slijtage of delaminatie en het is bekend dat ze vocht in het beton vasthouden. Er zijn drie (3) hoofdtypen filmvormende betonafdichtingen; Acryl, urethanen en epoxy's.

Doordringende sealers (of impregnerende sealers ) kunnen schade en vlekken voorkomen door vloeistoffen op het oppervlak te houden. Ze maken beton bestand tegen de opname van organische materialen zoals vuil, water, olie en zout, terwijl het oppervlak toch kan ademen. Ze werken door een chemische reactie onder het oppervlak te creëren, waardoor het vermogen van het beton om vreemde stoffen te absorberen dramatisch wordt verminderd. Verkleuring, schade door bevriezing en dooi, uitbloeiingen, zout- en zuuraanvallen houden allemaal verband met de neiging van een substraat om vloeistofmoleculen te absorberen. Impregnerende afdichtingsmiddelen dringen diep door en laten de oppervlakken volledig onveranderd, antislip en natuurlijk achter. Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar en als u leert hoe een penetrerende sealer werkt, kunt u beslissen welke de juiste voor u is.

Lees verder voor meer informatie.

OP WATERBASIS VERSUS OP OPLOSMIDDELBASIS. WELKE IS GESCHIKT VOOR MIJ?

Doordringende betonafdichtingsmiddelen zijn verkrijgbaar in zowel watergebaseerde als oplosmiddelgebaseerde formuleringen. Beide formuleringen dringen door in het beton en werken op dezelfde manier, maar het is belangrijk op te merken dat wanneer we het over water of oplosmiddel hebben, we het hebben over de “drager” van de actieve ingrediënten in de sealer. We zullen later ingaan op “actieve ingrediënten”, dus houd je vast. Laten we het voorlopig over deze twee vervoerders hebben.

We herinneren ons allemaal de chemische samenstelling van water uit de natuurkundeles. H20 betekent dat elk watermolecuul twee (2) waterstofatomen en (1) zuurstofatoom bevat. Ze zijn verbonden door covalente bindingen , waardoor water een korte, eenvoudige keten van atomen is die zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen. Deze aantrekkingskracht zorgt voor een zeer hoog spanningsniveau en daarom is het zo moeilijk om water in kleinere moleculen te scheiden (denk aan het waterpareleffect). Formuleringen op waterbasis hebben de neiging om op poreuze oppervlakken te zitten. Als drager is water meestal de meest kosteneffectieve oplossing, omdat het direct beschikbaar is. Het droogt snel, is niet brandbaar, niet gevaarlijk en is veilig te gebruiken in de buurt van mensen en huisdieren.

Oplosmiddelmoleculen zijn iets complexer. Oplosmiddelmoleculen bevatten meerdere waterstof-, zuurstof- en koolstofatomen. Deze langere keten van atomen vermindert de covalente binding (of sterke aantrekking tot elkaar) aanzienlijk. Lagere spanningsniveaus zorgen ervoor dat oplosmiddelmoleculen gemakkelijk uiteenvallen. Oplosmiddelen dringen door in situaties waarin watermoleculen aan elkaar blijven kleven en op het oppervlak blijven zitten. Als drager zullen oplosmiddelen actieve ingrediënten dieper in dichte oppervlakken zoals beton transporteren. Oplosmiddelen zijn onder meer tolueen , xyleen , aceton en terpentine (om er maar een paar te noemen). Ze zijn doorgaans duurder, hebben meer tijd nodig om te drogen en bevatten hogere niveaus van VOS (vluchtige organische stoffen). Vluchtige organische stoffen (VOS) kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Dit is een populair onderwerp en is grotendeels te wijten aan de toenemende restrictieve regelgeving in het hele land die lagere VOS-niveaus in verschillende verf en coatings vereist. De VOC-voorschriften variëren van staat tot staat. Als u op zoek bent naar de prestaties van een oplosmiddel en VOS liever vermijdt, zijn er oplosmiddelen met een laag VOS-gehalte beschikbaar. “Lage VOC” wordt meestal ergens op het productetiket aangegeven. Let goed op bij het kiezen.

Samengevat; Water is veiliger, terwijl oplosmiddelen dieper doordringen. Er zijn oplosmiddelen met een laag VOC-gehalte beschikbaar.

WAT IS SILAAN EN WAT IS SILOXAAN?

Silanen en siloxanen worden beschouwd als de “actieve ingrediënten” in de sealer. Ze werken zelfstandig en in combinatie met het substraat. Het is hun taak om diep in het beton door te dringen en het van binnenuit af te dichten door te reageren met de materiële samenstelling van het beton. Ze werken door de opname van regen, water, sneeuw, vocht, chloriden en strooizout te verminderen.

Silaan is een anorganische chemische verbinding die zeer reactief is. Er zijn verschillende soorten silanen, maar een silaan is een verbinding van vier (4) atomen verbonden met één (1) siliciumatoom. Silaan is meestal de kleinste moleculaire verbinding die wordt aangetroffen in algemeen verkrijgbare penetrerende afdichtingsmiddelen. Chemisch gezien vormt silaan een covalente binding in het betonmateriaal, wat resulteert in een zeer hoge oppervlaktespanning. De hoge oppervlaktespanning creëert een hydrofobe en oleofobe eigenschap die alleen wegslijt als het beton zelf wegslijt.

Siloxaan is een functionele groep. In tegenstelling tot silaan zijn siloxanen groot en niet erg reactief. Ze vertrouwen niet op de samenstelling van het beton om een verbinding te creëren. Siloxanen reageren met het vocht in de atmosfeer en binden zich aan elkaar om een hydrofobe, waterafstotende hars op het oppervlak van het beton te vormen. Siloxaan is de grootste moleculaire verbinding die wordt aangetroffen in algemeen verkrijgbare penetrerende afdichtingsmiddelen en het is bekend dat ze superhydrofoob, goedkoper en verantwoordelijker zijn, waardoor behandeld beton een zeer koel waterpareleffect krijgt.

Samengevat; Silanen beschermen door te reageren met het silica in het beton, terwijl siloxanen zich aan elkaar hechten. Sealers die beide ingrediënten bevatten, bieden u bescherming aan de binnenkant en aan de oppervlakte.

WAT ZIJN SILICATEN?

Silicaten zijn een andere kleine moleculaire verbinding, variërend van hoogwaardige silicaten op lithiumbasis tot meer economische silicaten op natriumbasis. Chemisch gezien reageren silicaten met het calciumhydroxide om calciumsilicaathydraatkristallen te vormen die de poriën opvullen om de betonstructuur te verdichten en te versterken. Meestal worden ze gebruikt bij het polijsten om een stevig, minder poreus, gepolijst uiterlijk te krijgen. Silicaten zijn goedkoop en verhogen de sterkte van beton tot 50%. Ze worden vaak geadverteerd als betonafdichter vanwege hun vermogen om de porositeit van beton te verminderen, maar ze veranderen de oppervlaktespanning binnenin niet en creëren geen hydrofobe of oleofobe eigenschappen op het oppervlak. Bij onjuiste toepassing kunnen silicaten overreageren en moeilijk te verwijderen witte blos veroorzaken. Om dit blozen te verwijderen, kan het soms nodig zijn het beton met zwaar materieel af te slijpen.

Samengevat; Silicaten zorgen voor uitstekende betonverdichters of verharders voorafgaand aan het polijsten en polijsten van vloeren. Niet de beste optie voor het afdichten van beton, maar kan bij gebruik in combinatie met een betonafdichter de prestaties van een afdichtmiddel verbeteren.

GEFLUOREERD VERSUS NIET-GEFLUOREERD (BEVAT OOK FLUORKOOLWATERSTOFFEN).

Als de naam bekend klinkt, komt dat doordat fluorkoolstof een brede familie van verbindingen omvat en in alles is gebruikt, van Teflon , Scotchguard en Freon . De koolstof-fluorbinding is een covalente binding tussen koolstof- en fluoratomen. Het is een van de sterkste enkelvoudige bindingen in de organische chemie achter Si-F (siliconenfluor). Deze sterke binding wordt ook sterker naarmate er meer fluoratomen worden toegevoegd aan hetzelfde koolstofatoom in deze samengestelde keten. Fluorkoolwaterstoffen zijn kleurloos, geurloos en hebben een hoge dichtheid (tot tweemaal die van water).

Vanwege hun sterke bindingen en hoge dichtheid worden ze vaak gebruikt om vloeistoffen af te schermen. Vloeistoffen op aardoliebasis, zoals olie, brandstof, benzine en kerosine, hebben een veel lagere dichtheid dan water en staan erom bekend dat ze gemakkelijk oppervlakken binnendringen. Fluorkoolwaterstoffen kunnen vlekken voorkomen die worden veroorzaakt door vloeistoffen op oliebasis.

Net als siloxanen binden fluorkoolwaterstoffen aan elkaar. Ze hebben ook een grote aantrekkingskracht op de silaanverbindingen die voorkomen in de meeste penetrerende betonafdichtingsmiddelen. Wanneer ze op beton worden aangebracht, reageren fluorkoolwaterstoffen en silanen samen om een driewegmatrix te creëren die de ultieme bescherming tegen water, zout en olie biedt. Slijtagetests en langetermijnstudies hebben aangetoond (door middel van QUV-weertests en Gardner Linear Abrader – 2.500 cycli) dat fluorkoolwaterstoffen alleen en andere polymeren zoals acryl en was uiteindelijk slijten en geen bescherming tegen vlekken bieden na 500 cycli. Omdat fluorkoolwaterstoffen zich echter hechten aan de silanen onder het oppervlak van het beton, slijt de oliebescherming alleen als het beton zelf wegslijt.

Samengevat; Fluorkoolstoffen creëren een mooi dicht, oliebestendig schild. Fluorkoolstoffen binden zich via silanen aan beton. Zonder silanen is hun bescherming van korte duur.

OLIEAFSTOTEND VERSUS OLIEBESTENDIG. EÉN EN DEZELFDE? LATEN WE EENS KIJKEN.

Laten we eerst eens kijken naar de definitie van afstoten en weerstaan, zoals gegeven door de Oxford English Dictionary.

Afstoten (v.): Terugdrijven; afweren. Vechten tegen. Weiger te accepteren.

Weerstaan (v.): Verminderen; weerstaan. Geef niet toe. Om onveranderd te blijven.

Oliebestendig is het laagste beschermingsniveau. Als een sealer het label oliebestendig heeft, betekent dit dat de sealer zelf niet zo is samengesteld dat hij bestand is tegen blootstelling aan olie. Olie kan in de poriën van het beton dringen, wat geen invloed heeft op de levensduur van de sealer. De sealer zelf is echter niet ontworpen om het binnendringen van olie in het oppervlak waarop het is aangebracht te voorkomen.

Oil-Repellent bezit feitelijk de eigenschappen om olie af te stoten, waardoor het oppervlak oleofoob wordt. Als een sealer het label olieafstotend heeft, betekent dit dat de sealer een voldoende hoge oppervlaktespanning creëert om daadwerkelijk te voorkomen dat olie in de poriën van het beton terechtkomt. Dit maakt het verwijderen van olievlekken eenvoudig en gemakkelijk.

Samengevat; Oliebestendig betekent dat de sealer zelf niet kapot gaat bij blootstelling aan olie. Olieafstotend betekent dat de sealer olie wegduwt en voorkomt dat deze in het oppervlak terechtkomt.

ACTIEVE INGREDIËNTEN. NIET ALLE DINGEN ZIJN GELIJK.

Actieve ingrediënten zijn de ingrediënten binnen een formule die biologisch actief zijn. Inactieve ingrediënten fungeren daarentegen alleen als drager. De meest algemeen verkrijgbare penetrerende afdichtingsmiddelen bevatten de actieve ingrediënten silaan, siloxaan, siliciumaat afzonderlijk of een combinatie daarvan. Deze actieve ingrediënten reageren binnen het substraat en het vocht in de atmosfeer om langdurige verbindingen te creëren. Formuleringen met hogere niveaus aan actieve ingrediënten zullen inherent beter presteren en langer meegaan. De kracht van de actieve ingrediënten kan sterk variëren, dus het is belangrijk om naar deze informatie te zoeken wanneer u uw aankoop overweegt. De meeste fabrikanten vermelden hun actieve ingrediënten op hun website, of deze zijn te vinden in TDS (Technische Gegevensbladen), SDS (Veiligheidsgegevensbladen) of MSDS (Material Safety Data Sheets).

De meeste penetrerende betonafdichtingsmiddelen die in de grote kistenwinkel worden verkocht, bevatten 5-20% actieve ingrediënten. Het Department of Transportation vereist dat ten minste 40% actieve ingrediënten worden goedgekeurd voor gebruik op lokale, provinciale en nationale wegen of bruggen. Er zijn een select aantal fabrikanten die 90-100% actieve ingrediënten in hun formules aanbieden. Fabrikanten die een hoog gehalte aan actieve ingrediënten gebruiken, hebben de neiging deze informatie in hun advertenties op te nemen, terwijl fabrikanten die een laag gehalte aan actieve ingrediënten gebruiken de neiging hebben het gebruik van actieve ingrediënten in advertenties te minimaliseren.

Samengevat; Hogere actieve stoffen betekenen betere prestaties en een langere levensduur. Doordringende zeehondenjagers zijn afhankelijk van reactieve ingrediënten om bescherming te creëren. Potentie is koning.

ASTM-NORMEN. WAT BETEKENT DAT?

ASTM , oorspronkelijk bekend als de American Society for Testing and Materials , is een internationale normalisatie-organisatie die technische consensusnormen ontwikkelt en publiceert voor het testen van een breed scala aan materialen, producten, systemen en diensten. Deze normen zijn optioneel voor bedrijven, maar ASTM-testen worden over de hele wereld gebruikt om de productkwaliteit te verbeteren, de gezondheid en veiligheid te verbeteren en het vertrouwen van de consument op te bouwen.

Met meer dan 12.000 testprotocollen zal een betonafdichter voor verschillende doeleinden worden onderworpen aan een reeks tests om de doeltreffendheid ervan op belangrijke prestatiegebieden te valideren. ASTM Test E-514 meet bijvoorbeeld de hoeveelheid water die door metselwerk dringt en lekt. Om te voldoen aan de normen van ASTM E-514 moet een sealer goed presteren onder de strikte voorwaarden die zijn vastgelegd in het ASTM-testprotocol. Als u een penetrerende sealer met ASTM-tests vindt, is de kans groot dat het product presteert. Fabrikanten van producten die de ASTM-tests hebben doorstaan, prijzen deze prestaties graag aan, omdat ze niet gemakkelijk te bereiken zijn.

Samengevat; Zoek naar betonafdichters die ASTM-getest zijn. Dit kan bewijzen dat een product werkt zoals bedoeld of geadverteerd.

LAATSTE GEDACHTEN

Penetrating Sealers zijn anders dan de meeste coatings omdat ze van binnenuit beschermen en onzichtbaar zijn. Ze zorgen ervoor dat oppervlakken er natuurlijk uitzien, dus het kan moeilijk zijn om te weten of de sealer nog steeds zijn werk doet. Zodra olie, water of strooizout in de poriën van het beton terechtkomen, is het eigenlijk te laat. Om ervoor te zorgen dat u het beton beschermt, moet u het behandelen met de best mogelijke sealer. Dit garandeert u bescherming zonder zorgen. Nu denk je misschien bij jezelf: “Ik zou een goedkopere sealer kunnen kopen en me om de paar jaar terugtrekken”. Ja, dat zou kunnen. U moet echter weten dat het terugtrekken van penetrerende afdichtingsmiddelen lastig kan zijn, omdat ze zijn ontworpen om te voorkomen dat vloeistoffen in de poriën van het beton terechtkomen. Voor het opnieuw aanbrengen of verversen van een penetrerende sealer kan het nodig zijn het betonoppervlak met zware apparatuur af te slijpen.

Dus waar blijven we?

We hebben allemaal het oude gezegde gehoord: “Je krijgt waar je voor betaalt” en dat kan niet méér waar zijn dan bij het doordringen van betonafdichtingen. Als uw doel een budgetvriendelijke garagevloerafdichter is, heeft u tal van mogelijkheden. Maak een wandeling naar de plaatselijke bouwmarkt of grote kistenwinkel en u zult zeker een oplossing vinden die het binnendringen van water en vocht voor een paar jaar tegengaat. Als u op zoek bent naar een doordringende betonafdichter die tientallen jaren bescherming biedt tegen barsten, putjes, afbladderen, uitbloeiingen en stofvorming, plus zorgeloze vlekbescherming tegen oliën, brandstoffen en transmissievloeistoffen, koop dan een oplossing boordevol hogere actieve ingrediënten. Zorg ervoor dat het silaan, siloxaan en fluorkoolwaterstoffen bevat. Fluorkoolwaterstoffen geven u de oliebescherming. Siloxaan geeft u bovendien de waterbescherming. Silaan geeft u de innerlijke bescherming en een goede hechting. Zorg ervoor dat het diep doordringt. U krijgt maar één kans op prestaties en bescherming op de lange termijn en er is niets erger dan dingen twee keer doen.



close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x